Te midden van de landelijke streken op de grens van Oost-Vlaanderen met het Nederlandse Zeeland, ligt een prachtig, door waterkeringen omzoomd gebied. De Rode Sluis maakt deel uit van die polders.

De Rode Sluis is een prachtig krekencomplex in de grensgemeente Moerbeke. Het bestaat uit 3, met elkaar (door grote buizen) in verbinding staande waters.

Verderop ligt er nog een vierde kreek, die ook bij het complex hoort. De totale wateroppervlakte bedraagt ruim 33 hectare.

De eerste kreek is met een lengte van 850 meter en een breedte tot 125 meter meteen de grootste plas. De middelste kreek wordt gekenmerkt door een aantal eilandjes en de laatste kreek is het kleinste broertje van de 3.

Het hele gebied wordt omgeven door een lappendeken van velden en weilanden, waardoor je als natuurliefhebber steeds het gevoel hebt ver weg te zijn van dagdagelijkse drukte.

De kreken vormen de thuis voor heel wat vissoorten. Naast de courante witvissoorten, snoek, baars en paling, huist er ook een mooie populatie karpers waarvan schubkarper de hoofdmoot vormt. De geijkte uitdrukking ‘noblesse oblige’ indachtig, is het dan ook een leuke bijkomstigheid dat de schub ‘Tweebuik’ de topvis is van de Rode Sluis.

Toen de uitbaters van Het Polderhuis na bijna 17 jaar besloten hun werkzaamheden te stoppen, kwam ook de pacht op de hengel- en oeverrechten vrij.

Per 1 juli 2016 wordt deze pacht, door het Polderbestuur, toegewezen aan de Vereniging van Belgische Karpervissers vzw. Als vereniging maken wij ons sterk dat, zoals dat op alle door ons beheerde waters geldt, iedereen die op de Rode Sluis wil vissen welkom blijft.

Of je nu roofvisser, witvisser of karpervisser bent! Bovendien zijn termen als water- en visstandbeheer ons niet vreemd zoals de meesten hopelijk wel weten. Ook hier willen we middels een doordacht en evenwichtig beleid werk van maken.

Informatie visserij en Toelatingen op de Rode Sluis.

1. Elke hengelaar dient zich het juiste visverlof (klein of groot) van het Vlaams Gewest aan te schaffen.

De houder moet een fotokopie van zijn Vlaams visverlof invoegen op het formulier zodat de aanvragers in orde zijn met de regels van de hengel toelating.

 

2. Een bijkomende Toelating om te hengelen op de kreken van de Rode Sluis wordt na het invullen en verzenden van het inschrijfformulier op de VBK-site gratis verstrekt maar is wel verplicht, indien de kandidaat-hengelaar zich akkoord verklaart met het bijkomend reglement/gedragscode.

 

Iedereen die een hengel toelating aanvraagt moet in het bezit zijn van een groot of klein Vlaams visverlof.

 

Vanaf 1 juli 2016 is een bijkomende Hengel Toelating ‘VBK Rode Sluis’ verplicht.

 

Ligging: Moerbeke-Waas

Adres:

Kruisstraat 76

9180 Moerbeke

Grootte: 33,1 ha

Vistijd: 24 uur/24 uur. Geen gesloten tijd.

Moeilijkheidsgraad: ***

 

Lokale verantwoordelijken Rode Sluis

Voorzitter: Frans Weemaes

Christophe Van Rumste ( viswachter-opzichter)
Rony Muylaert (secretaris – penningmeester)
Buytaert Patrick (viswachter-opzichter)
Rappi Istvan (viswachter-opzichter)
Dirk Heirman (viswachter-opzichter)
Rudiger Van Bocxlaer (viswachter-opzichter)
Carlos Van Mingerhoet   (viswachter-opzichter)

error: Inhoud van site is beschermd !!