De Kempische Kleiputten betreft een complex van niet minder dan 3 wateren en gelegen in een op en top Kempisch decor te Beerse.

 

Het grootste water van de 3 is het Spiegelven. Een maagdelijke slok water van ruim 6 hectare dat al jaren verboden terrein was en verschillende vissers uit de streek nieuwsgierig maakte.

Dankzij het VBK en een groep enthousiaste vrijwilligers kwam hier verandering in en werd het water omgedoopt tot een prachtig stukje visnatuur.

Dit water is ruim 2 hectare groot en omgeven door weilanden en velden. Het kenmerkt zich door een aantal hoge rietoevers en is gemakkelijk te vinden met de auto. Ergens halfweg voorjaar 2013 zullen eveneens alle stekken vanaf de parking vlot trolley bereikbaar zijn

Het Spiegelven is in feite een oude winningsput waar halfweg vorige eeuw klei werd gegraven en die in een later stadium, eens de job geklaard was, terug langzaam vulde met water. Die oorsprong geeft het Spiegelven ook zijn unieke karakter.

 

Een groot deel is immers bezaaid met onder water staande bomen en andere obstakels. Er zijn bovendien twee eilanden waarvan één dienst doet als stek en de veelal steile oevers zijn overwoekerd met overhangende bomen en allerhande struiken.

 

Genoeg natuurlijk voedsel dus! Dieptes variëren (afhankelijk van de waterstand) van een halve meter tot elf meter.Gezien deze obstakelrijke visserij zijn boten verplicht.

 

 

Vanaf de autovriendelijke parking en trailerhelling zijn alle negen stekken vlot toegankelijk per boot alsook te voet. Alle stekken bestrijken een ruim deel van het water en er is voor elk wat wils.

 

Het Spiegelven heeft zijn naam niet gestolen, want er zwemmen een flink deel prachtig zwaar beschubde spiegels. Momenteel zwemmen er 76 gekende vissen die bij uitzetting varieerden tussen de 1 en 12kg met als toppers een schub en een spiegel van net geen 12kg in het najaar van 2012. Afgelopen jaar groeiden sommige vissen gemiddeld 3 à 4 kg op 6 maanden dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

 

Vervolgens is er de Boerenkreek op een flinke steenworp van het Spiegelven.

 

Dit water is eveneens een oude kleigroeve maar dan veel recenter gegraven als het Spiegelven. Wat direct opvalt is hoe helder en blauw van kleur het water is.

 

 

Al bij al weinig obstakels hier en dieptes tot 8 meter met een aantal heel mooie steenrichels en ondiepten.

 

Het water ligt ook goed beschermd tegen weer en wind wat zich afgelopen najaar vertaalde naar slechts heel langzaam dalende water temperaturen.

 

 

Altijd interessant!De populatie karpers is nog in de maak. Er zijn afgelopen jaar een aantal proefvissen uitgezet en deze uitzettingen krijgen dit voorjaar een vervolg.

 

Als derde en NIET bevisbaar water is er het opgroeiwater. Gelegen naast het Spiegelven en zoals de naam voor zich spreekt heeft het als enige bedoeling jonge, kleine karpers te laten opgroeien. Op dze manier investeren we een beetje in de toekomst en kunnen andere VBK-waters wanneer nodig voorzien worden van nieuwe vissen.

Zoals valt af te lezen zijn de Kempische Kleiputten (nog) geen kant-en-klaar op maat gemaakt project.

 

Het is wel een toekomstgericht en mooi iets waarin de eerste stappen zijn gezet. Er zal de komende maanden en jaren dan ook nog flink wat geïnvesteerd worden om dit allemaal te verwezenlijken. Het spiegelven is tot nu toe hier ook het mooiste voorbeeld van.

 

Des te meer daar het resultaat te danken is aan een bijzonder leuke en gemotiveerde groepsgeest onder de leden.

 

Voor het bekomen van een vergunning voor de Kempische Kleiputten moet je:


Karpervissers moeten VBK-lid zijn en betalen 125,00 euro voor een jaarvergunning.


Weekend vergunningen en weekvergunningen zijn ook beschikbaar, zie aanvraagformulier.


Andere hengelsportdisciplines zijn ook welkom en betalen 150 euro voor een jaarvergunning.

 

Voor een hengelvergunning voor de Kempische Kleiputten klik je hierboven of in het menu onder de knop Word lid vergunning “ op de desbetreffende link.

 

Voor u start met vissen, lees a.u.b. goed en aandachtig het reglement! 

Spiegelven

 

Ligging: Beerse

 

Adres: Meergoorstraat 94-96

 

(parking achter slagboom en tussen de twee huisnr’s)

 

Grootte: 6,5 hectare

 

Vistijd: 24 uur/24 uur. Geen gesloten tijd.

 

.

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

 

Boerenkreek

 

Ligging: Beerse

 

Adres: Ossenweg 48 (baan ten einde rijden en dan op je linkerkant)

 

Grootte: 2,5 ha

 

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot gemakkelijk

 

Vistijd: 24 uur/24 uur. Geen gesloten tijd.

13,2 kg
8,8 kg
9,2 kg
15,8 kg
15,2 kg
14,2 kg
error: Inhoud van site is beschermd !!