Initiatie karpervissen Puyenbroeck

Het is half zes ‘s morgens wanneer ik de schuifdeur van de bus opentrek en 2 roerloze hengels in het ochtendzonnetje zie staan. Ik zet het kannetje op het vuur, terwijl ik langzaam aan de opruim begin, borrelt het zwarte water.
Ik geniet nog even na van het uitzicht en neem een laatste slok koffie. Tijd om te gaan, vandaag is er de jeugdinitiatiedag op domein Puyenbroeck,  het belooft een stralende dag te worden.

De verse koffiekoeken worden met veel plezier onthaald en de 8 deelnemers worden zorgvuldig in koppeltjes verdeeld. Na de stekloting wordt de jeugd verwent met een goodie-bag van de lokale hengelsportzaken en een zak boilies van Carpelicious.

Bij aankomst aan lob 4 van de Klaverbladvijver wordt al snel duidelijk dat het geen makkelijke opgave gaat worden om een vis te vangen, er staat heel wat wier en de vissen blijken in de paai te zitten op een ander stuk van het water. Maar toch laten we de moed niet zakken en gaan we er alles aan doen om er een leuke dag van te maken. Deze uitdaging geeft ons wel de kans om de deelnemers heel wat te leren over het uitpeilen van het water, het zoeken naar open plekjes in het wier, het gebruik van Distance Sticks, accuraat werpen en het gebruik van PVA.

Na amper 1 uurtje slaat de beetmelder op Stek 5 al alarm, helaas wordt deze vis na enkele minuten gelost.

Om de gedachten wat te verzetten begint Tony aan de ronde met zijn rigbox. De deelnemers luisteren en oefenen allemaal aandachtig mee, waarna de  rigs meteen aan de test  worden onderworpen.

Net voor de lunch krijgt Stek 5 opnieuw een herkansing en dit keer is de buit wel binnen. Een mooie schubkarper van ongeveer 8 kg is het prijsbeest voor de twaalfjarige Lucas.

Daarna is het tijd om een kijkje te gaan nemen bij de catering, Kurt staat letterlijk en figuurlijk te bakken in de zon en tovert een assortiment van VBK-burgers op de kaart, deze worden hartelijk gesmaakt want niet enkel de deelnemers maar ook de voorbijgangers kunnen de heerlijke burgers niet weerstaan.

 

Terwijl iedereen nog wat ligt te bekomen, komt er weer leven in de brouwerij op Stek 5. Zo weet Bo op deze stek ook een karper te landen, dit keer een torpedoschubje van een kilo of 5.

In de namiddag blijft het helaas angstvallig stil, toch kunnen  Mattheo en Viktor op Stek 1 nog een brasem vangen. Zo wordt, net als op Stek 5, van de gelegenheid gebruik gemaakt om visveiligheid en het behandelen van een vis aan te leren. Ook al is het geen karper, iedere vis verdient behandeld te worden met respect en voorzichtigheid.

Tegen de avond krijgen we een regenbui over ons heen, net midden in deze bui weet Lucas nog vlug een mooie zeelt te vangen, vooraleer het opruimen kan beginnen.

Aan het einde van de dag is er nog een laatste loting van de overige prijzen. Alsof het lot beslist vallen de koppels die helaas niets gevangen hebben in de prijzen.

Zo gaan Lander, Quinten, Milan & Navaro  ook met een prijs naar huis.

Iedereen gaat op het einde van de dag naar huis met een hoop herinneringen, prijzen en kennis, in mijn opzicht een geslaagde initiatiedag dus.
Langs deze weg ook een dankwoordje aan onze sponsors:

Carpelicious
Hooked.store
Hengelsport De Poorter
Hengelsportzaak Het Looze Vissertje
Hengelsport De Goeie Vangst
Baert brood & banket boetiek

Melotte Tim

Voorzitter VBK-Jeugdcel

 

error: Inhoud van site is beschermd !!