Blauwalgen: belangrijke info voor hengelaars

Blauwalgen: belangrijke info voor hengelaars

Op de webpagina www.blauwalgen.be heeft VMM een aantal aanpassingen en updates opgenomen conform de afspraken gemaakt met de Werkgroep Blauwalgen.

Voor hengelaars van belang: bij blauwalgbloei is het advies vanuit de werkgroep (en dus ook op de pagina van VMM) niet om een verbod in te stellen voor hengelen, maar om te ontraden. Er is voor deze beslissing gekeken naar het risico dat de activiteit oplevert en dat is bij hengelen zeer laag. D.w.z. dat hengelen nog kan mits de hengelaars zelf hun gezond verstand gebruiken en een aantal voor de hand liggende zaken doen zoals contact met de drijflaag vermijden. De grote waterbeheerders (DVW, VMM, Provincies) en ANB zullen op de wateren die zij beheren dus niet zelf een verbod instellen om te hengelen bij blauwalgbloei. Het kan wel nog gebeuren dat een burgemeester zelf beslist om op zijn grondgebied een verbod in te stellen, maar dat wordt dus vanuit de Vlaamse Overheid alvast niét aangeraden.

De beslissingsboom kan je hier bekijken:
https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/recreatie_v2.pdf

Let wel: dit betekent niet dat alles kan en mag, of dat blauwalgen niet schadelijk kunnen zijn. Als hengelaar moet je voorzichtig blijven en contact met drijflagen vermijden, goed je handen spoelen, enz… (in corona-tijden moet je sowieso regelmatig je handen een keer wassen).

Blauwalgen
Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier.

Lees hier meer over blauwalgen:   VMM

error: Inhoud van site is beschermd !!