Nieuwste boek van Rob Schneider “karper in zicht”

Nieuwste boek van Rob Schneider nu te koop in de Webshop

 

Voorwoord

Lang geleden dat ik nog zo genoten heb van een boek over karpervissen.

Rob bezit die zeldzame gave om zinnen van een zodanige kracht en schoonheid te voorzien dat ze blijven haken in je vel, dat ze gaan knetteren in je hoofd, dat ze je aanzetten tot dromerijen, kortom dat ze je geestelijk genot verschaffen. Hij is gezegend met de gave van het woord en kan buigen op een schat aan kennis die hij kwistig met de lezer deelt.

Persoonlijk vind ik het fijn wanneer een tekst meer doet dan louter weergeven van feiten. Naast informeren mag of moet een tekst of boek je vooral leesplezier verschaffen. Als dat laatste niet lukt dan is zelfs het meest informatieve boek een gemiste kans. Welaan, Rob is zowel informatief als schrijver pur sang. Op de koop toe, en niet verbazingwekkend ook, een getalenteerd kunstenaar, schilder en dus per definitie behorend tot een groep van mensen die de wereld sowieso vanuit een ander perspectief bekijken. Soms kleurijk, vaak ook zwart-wit met vele grijstinten, maar immer leidt dat tot beklijvend, beklemmend en bloedmooi materiaal. Zowel tekstueel als illustratief.

Karper staat centraal, de tekst is vrij van elke link naar commercie en niet dat dit een noodzakelijkheid is, maar het lucht wel eens op om niet te pas en onpas over merknamen te struikelen.

Proef en laaf u aan succulente lekkernijen zoals:

“Want vissen biedt schoonheid én troost.” (uit Geronimo)

“Eerst word je verleid. Dan wordt er uitgeruild. Wanneer het te laat is wordt er afgerekend. Dat is wat demonen doen.”

(uit Demonen)

“Het vissen heeft me veel gebracht. In de eerste plaats het genoegen van de eeuwige spanning, wanneer je voor even mag raken aan die onzichtbare stad onder water vol eigenzinnige inwoners.” (uit Hart en ziel)

“Langs de rand van een talud, in het schemerduister, zwemt met lome staartslagen een machtige vis ogenschijnlijk doelloos voort..” (uit Hart en ziel)

Om je vingers bij af te likken!

En informatief is het eveneens. In ‘Koningen en slaven’ en ‘Stad onder water’ neemt Rob je mee naar de schatkamer van zijn vele observaties en inzichten die hij decennialang heeft verzameld. Zijn bevindingen als zou de karper een soort van ingebouwd kompas bezitten (iets wat pas recentelijk door de wetenschap werd aangetoond) had hij al lang geleden ontdekt. Het verklaart meteen een heleboel. Hoe karpers feilloos hun weg terugvinden in die grote donkere waterwegen en met name op kanalen soms gigantische afstanden afleggen.

Het is natuurlijk interessant om weten hoe een karper anatomisch is opgebouwd, hoe hij zijn zintuigen gebruikt, welke specifieke kenmerken al die zintuigen hebben ook. Het helpt je een heleboel op weg om de karper, dat door ons allen geïdealiseerd en begeerlijk wezen, beter te begrijpen en in te schatten en hem zo makkelijker te verleiden.

Hier heb je een lekker kluif aan met nog veel vlees eraan bovendien.

Een prikkelend boek!

Waarom heeft het zo lang geduurd voor dit boek er kwam? Nou ja, de meeste goede dingen kosten tijd. Ze moeten gisten en rijpen voor ze tot volle wasdom komen en zich openbaren in hun schoonheid en wijsheid. En dat staat haaks op hoe ons leven in het algemeen en karpervissen in het bijzonder heden ten dagen wordt geleefd en beleefd.

Ik vrees dan ook dat dit een uniek hoogtepunt zal blijken want schrijver dezes is niet toevallig iemand met een lange staat van dienst, iemand die is gevormd in een tijd die niet meer bestaat, een tijd zonder de (a)sociale mediatisering en de ‘filmpjestiranie’ die heden ten dage de karperwereld als plastic zwerfvuil overspoelen.

error: Inhoud van site is beschermd !!