Rik Van Landschoot in het Gentse

Momenteel is het midden juli 2019 en het laatste vrije weekend gaat aanbreken voor de start van de Gentse feesten waarbij dagelijks duizenden bezoekers de stad bezoeken. Als ik nog een goede sessie wil vissen in de maand juli in het Centrum van Gent zal ik alles op alles moeten zetten voor dit heuse evenement plaats zal vinden.
De laatste 3 weken was er in Vlaanderen zo goed als geen regen gevallen. Met zomerse temperaturen was de paaiperiode die in 2 periodes had plaats gevonden al een tijdje achter de rug en de watertemperatuur was al opgelopen tot 22,5°C op de bodem. Toen de weervrouw op TV de komende twee dagen dalende temperaturen voorspelde in combinatie met wisselvallig weer en buien nam ik direct verlof op het werk.
 
Ik wist uit ervaring van vorig jaar dat er dan op de waterlopen die dwars door het centrum van Gent vloeien goed vis te vangen was, op voorwaarde dat je ze kon lokaliseren.
Ik probeer wekelijks 2 tot 3 avonden per week te gaan joggen na het werk en uiteraard verlegde ik deze keer mijn parcours langs de bewuste zones waar ik karpers dacht te verwachten.
 
Dit legde me geen windeieren want ik vond tegen zonsondergang wel degelijk behoorlijk wat karpers en de 2 emmers aas die reeds in m’n wagen stonden, vonden in no-time hun weg richting de bodem van het water.
De rubberboot werd opgeblazen en de zone werd met veel moeite gedregd tot grote verbazing van de vele toeristen die er passeerden.
Niet dreggen betekent bij een aanbeet een grote kans op een losschieter door de vlijmscherpe driehoeksmossels die zich massaal vastzetten op de vele fietsen die de Gentse studenten in de kanalen daar droppen.
Het was dan ook een eind na middernacht wanneer ik pas terug thuis arriveerde. Toch zat ik de dag erna al om 4u00 in de ochtend achter m’n hengels want het vertrouwen was torenhoog. Zoals de Engelsen zeggen: “Buzzing”
 
Tot 6u30 in de ochtend had ik behoorlijk wat last van dronken feestvierders die zich slepend te voet of zelfs zwalpend met de fiets huiswaarts probeerden te begeven met veel geroep en getier langs m’n paraplu tegen het voetpad.
Toch kon ik de eerste ochtend al 7 stuk voor stuk langgerekte schubkarpers op de mat krijgen tussen pakweg 3 en 6 kilo. Ik was dan ook meer dan in m’n nopjes dat ik op goud zat en voerde voor ik vertrok nog ferm door aangezien ik er de volgende ochtend terug wilde vissen.
Zo gezegd zo gedaan maar de eerste uren de volgende ochtend gebeurde er werkelijk niets, geen bliep uit de beetverklikkers en zelfs geen bijvangsten of activiteit te bespeuren…
De karpers waren op dit stuk Gents kanaal precies met de noorderzon vertrokken.
Pas rond 9u00 kreeg ik uit het niets een zeer traag oplopende beet en een logge dril volgde. Ik wist direct hoe laat het was en was dan ook meer dan content toen ik een prachtige bak van een schub kon netten. Met zekerheid m’n grootste vis hier op meer dan 90 Gentse vissessies.
Daarna volgen de komende 2 uur enkel op m’n andere hengel nog een 4-tal veel kleinere schubs maar ik was meer dan voldaan met m’n Gentse visserij.
Vooral dankzij het dreggen, waarbij ik toch terug behoorlijk wat troep inclusief 2 verkeersborden en behoorlijk wat onderdelen van fietsen had opgeruimd, was ik er in geslaagd om alle 12 de aanbeten te landen wat hier geen sinecure is.
De projectspiegels bleven terug uit, maar ik was maar wat content met het resultaat en een fris Gentse Stropbiertje werd dan ook eenmaal thuisgekomen genuttigd!
 
Tight Lines
Rik “Den Boswachter”
error: Inhoud van site is beschermd !!