Veilig hengelen bij blauwalgen

 

De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) heeft vorige week op de webpagina www.blauwalgen.be een aantal aanpassingen en updates opgenomen conform de afspraken gemaakt met de Werkgroep Blauwalgen.

Voor hengelaars van belang: Bij een bloei van blauwalgen is het advies vanuit de werkgroep niet om een verbod in te stellen voor hengelen, maar om te ontraden. Er is voor deze beslissing gekeken naar het risico dat de activiteit oplevert en dat is bij hengelen zeer laag. D.w.z. dat hengelen nog kan mits de hengelaars zelf hun gezond verstand gebruiken en een aantal voor de hand liggende zaken doen zoals contact met de drijflaag vermijden.

De grote waterbeheerders (DVW, VMM, Provincies) en ANB zullen op de wateren die zij beheren dus niet zelf een verbod instellen om te hengelen bij een bloei van blauwalgen. Het kan wel nog gebeuren dat een burgemeester zelf beslist om op zijn grondgebied een verbod in te stellen, maar dat wordt dus vanuit de Vlaamse Overheid alvast niét aangeraden.

Om al onze hengelende leden te helpen, maakte Sportvisserij Vlaanderen het document “Veilig hengelen bij blauwalgen” op. Zie hieronder.

Related posts

Carp Den Bosch 19 januari tot 21 januari 2024: Het VBK zal aanwezig zijn op stand.

Magazine 111

Magazine 110 verschijnt eind augustus