Page 54 - VBK_Magazine_98
P. 54
zachte boilies nemen dan harde. Dit heeft schil merken tussen vers aas en aas dat lan- minder flavour bevatte. Op vier verschillen- mooi voorbeeld van. Dezelfde stekken wor-
bij grotere vissen meer te maken met de ger in het water lag. Boilies die langer in de wateren vingen de zachte boilies die niet den dagelijks bezet en het enige aas dat
keeltanden die hoe ouder ze gaan worden het water liggen zouden minder gevaar- voorgeweekt waren en waar alle smaakstof- te water gaat is er één met een haak aan.
meer en meer gaan verslijten. Dit lost ook lijk zijn en de karper zou zo slim zijn alleen fen nog inzaten beter. Dus kwam ik tot de Dressuur noemen ze dit! Laat stekken rus-
al meteen het mysterie op dat oudere vis- deze nog te nemen. Hard en vers aas, dus vaststelling dat we in de jaren ‘80 niet beter ten, voer een beetje, laat karpers van uw
sen hun laatste levensjaren meer en meer onze boilie aan de haak zou gemeden wor- vingen omdat de boilies voorgeweekt wa- aas eten dagen, weken, maanden als dat
op boilies gevangen worden. Ik kan zo een den. In deze theorie geloof ik heilig, en vele ren, maar dat de zachtheid de doorslag gaf. kan, hou het rustig aan het water, gebruik
aantal grote vissen opnoemen die er maar karpervissers beweren dit tot nu toe nog. Ook deed ik de proef met groot en zeer hard zo weinig mogelijk je boot, want een stap
zelden uitkwamen in hun jeugd, maar de Dus met andere woorden, zacht aas waar aas en hier was het verschil wel zeer dui- in een boot klinkt harder onder water dan
laatste jaren van hun leven met regelmaat de flavour uitgelekt is zou beter vangen. La- delijk dat het zachte aas er gewoon boven- je denkt. Praten of roepen in je boot: niet
gevangen werden omdat ze totaal afhan- ter ontdekte ik dat dit ook weeral een men- uit stak. Dus waren mijn verklaringen over doen! Geen vier hengels maar twee, alle-
kelijk waren van ons voedsel en best dan selijk gedacht is en kwam ik tot de vaststel- voorgeweekte boilies jaren ‘80 niet zo juist. maal dingen waar je meer mee door zult
nog zacht aas. Door de jaren heb ik veel din- ling dat het niet aan het voorgeweekte aas Op wateren met een slijkbodem of bodems vangen en je zal van zelf merken dat dres-
gen ontdekt en dit niet in een aquarium of lag, maar aan de zachtheid van het aas dat die stinken hebben voorgeweekte boilies suur een menselijke fout is! Kijk ook maar EST 2014
via testproeven, maar aan het water en door we hier beter gingen op vangen. Wanneer je wel een voordeel, simpel omdat ze minder eens naar onze noorderburen. Ik zie aan
vele uren te vissen. Zo ontdekte ik dingen veel vist hé jongens en telkens niet iedereen water gaan opnemen, dus ook minder slijk de verkoop van aas dat ze veel meer voe-
zoals bijvoorbeeld de hardheid, smaak, voe- zomaar lukraak gaat napraten, ontdek je (slib) gaan absorberen. Als boiliemaker hou ren dan wij Belgen en je merkt duidelijk het
M
dingswaarde, versheid en mengen van be- dingen die anderen niet zien. Zo ontdekte ik ik altijd rekening met deze dingen. Dat noe- verschil, ze blijven vangen. Ook in België zie
paalde geurstoffen wel eens de sleutel kun- op vele wateren dat het voorweken van boi- men ze ervaring en zo kan je iedereen een ik vangstverschillen van mensen die voeren
nen zijn voor het vangen van meer grote lies niets met dressuur te maken had, maar stapje voor zijn. of niet! Al voert iedereen al maar twee kilo-
vissen. Een goed aas kan je alleen maar sa- dat grote karpers een voorkeur hadden voor gram in de week, alles is beter dan instant
menstellen door veel vis te vangen en erva- zacht aas en dat de flavouruitwaseming er Voorvoeren dus onze wateren kapot te vissen. THE PLACE TO BE
ring. Zo veronderstel ik ook dat aas dat voor- eigenlijk voor niets tussen zat. Ook voorvoeren is zo belangrijk in onze vis- Karpervissen is geen hobby om elkaar tegen
geweekt is, hier bedoel ik mee en dan moet serij, vroeger deed iedereen dit en we vin- te werken als we samen werken gaan we
ik even terug in de tijd gaan naar de jaren Praktijktest gen en bleven vangen. In vele artikelen en met z’n allen beter vangen!
‘80. Waar we toen als enigen onze boilies 2 Ik zou mezelf niet zijn als ik dit allemaal boeken heb ik geschreven hoe belangrijk
dagen lieten voorweken in het water waar niet zou uittesten. Wat jaren in de ‘80 niet voorvoeren is, niet alleen voor onze vangs-
we in visten. De gedachte hierachter was gebeurde. We waren zo slim niet en dach- ten, maar ook voor de karper zelf. De vele Eddy Sterckx VOOR IEDERE
dat karpers, die de klappen van de zweep ten zover niet na over wat en hoe? Ik begon betaalwateren zijn hier een mooi voorbeeld
kenden alleen nog maar aas aten dat lan- van dezelfde mix, met dezelfde hoeveelheid van: er wordt dagelijks gevoerd en dagelijks
ger in het water lag en waar de flavours uit- flavour twee boilies te maken, een harde gevangen, kijk maar eens naar onze wa-
KARPERVISSER
gelekt waren en zachter geworden was door en een zachte versie. De harde werd twee teren waar dagelijks vissers zitten die niet
wateropname. De vissen zouden het ver- dagen voorgeweekt zodat deze zachter en voeren. Het Kempisch Kanaal is hier een
ALLE A-MERKEN ONDER 1 DAK
KORDA, MAINLINE , CC MOORE , STICKY BAITS , FOX , NASH .....
500 VIERKANTEMETER
PARKING VOOR DE DEUR
Beringersteenweg 108 bus 2 - 3550 Heusden Zolder
011 42 44 37 - www.carplevel.be
Volg ons ook op Facebook en Instagram
54