Page 54 - VBK_Magazine_98
P. 54

zachte boilies nemen dan harde. Dit heeft   schil merken tussen vers aas en aas dat lan-  minder flavour bevatte. Op vier verschillen-  mooi voorbeeld van. Dezelfde stekken wor-
          bij grotere vissen meer te maken met de   ger in het water lag. Boilies die langer in   de wateren vingen de zachte boilies die niet  den dagelijks bezet en het enige aas dat
          keeltanden die hoe ouder ze gaan worden   het water liggen zouden minder gevaar-  voorgeweekt waren en waar alle smaakstof- te water gaat is er één met een haak aan.
          meer en meer gaan verslijten. Dit lost ook   lijk zijn en de karper zou zo slim zijn alleen   fen nog inzaten beter. Dus kwam ik tot de   Dressuur noemen ze dit! Laat stekken rus-
          al meteen het mysterie op dat oudere vis-  deze nog te nemen. Hard en vers aas, dus   vaststelling dat we in de jaren ‘80 niet beter   ten, voer een beetje, laat karpers van uw
          sen hun laatste levensjaren meer en meer   onze boilie aan de haak zou gemeden wor-  vingen omdat de boilies voorgeweekt wa-  aas eten dagen, weken, maanden als dat
          op boilies gevangen worden. Ik kan zo een   den. In deze theorie geloof ik heilig, en vele   ren, maar dat de zachtheid de doorslag gaf.   kan, hou het rustig aan het water, gebruik
          aantal grote vissen opnoemen die er maar   karpervissers beweren dit tot nu toe nog.   Ook deed ik de proef met groot en zeer hard  zo weinig mogelijk je boot, want een stap
          zelden uitkwamen in hun jeugd, maar de   Dus met andere woorden, zacht aas waar   aas en hier was het verschil wel zeer dui-  in een boot klinkt harder onder water dan
          laatste jaren van hun leven met regelmaat   de flavour uitgelekt is zou beter vangen. La-  delijk dat het zachte aas er gewoon boven-  je denkt. Praten of roepen in je boot: niet
          gevangen werden omdat ze totaal afhan-  ter ontdekte ik dat dit ook weeral een men-  uit stak. Dus waren mijn verklaringen over   doen! Geen vier hengels maar twee, alle-
          kelijk waren van ons voedsel en best dan   selijk gedacht is en kwam ik tot de vaststel-  voorgeweekte boilies jaren ‘80 niet zo juist.   maal dingen waar je meer mee door zult
          nog zacht aas. Door de jaren heb ik veel din-  ling dat het niet aan het voorgeweekte aas   Op wateren met een slijkbodem of bodems   vangen en je zal van zelf merken dat dres-
          gen ontdekt en dit niet in een aquarium of   lag, maar aan de zachtheid van het aas dat   die stinken hebben voorgeweekte boilies   suur een menselijke fout is! Kijk ook maar   EST  2014
          via testproeven, maar aan het water en door  we hier beter gingen op vangen. Wanneer je  wel een voordeel, simpel omdat ze minder   eens naar onze noorderburen. Ik zie aan
          vele uren te vissen. Zo ontdekte ik dingen   veel vist hé jongens en telkens niet iedereen  water gaan opnemen, dus ook minder slijk   de verkoop van aas dat ze veel meer voe-
          zoals bijvoorbeeld de hardheid, smaak, voe-  zomaar lukraak gaat napraten, ontdek je   (slib) gaan absorberen. Als boiliemaker hou   ren dan wij Belgen en je merkt duidelijk het
          M
          dingswaarde, versheid en mengen van be-  dingen die anderen niet zien. Zo ontdekte ik  ik altijd rekening met deze dingen. Dat noe-  verschil, ze blijven vangen. Ook in België zie
          paalde geurstoffen wel eens de sleutel kun-  op vele wateren dat het voorweken van boi-  men ze ervaring en zo kan je iedereen een   ik vangstverschillen van mensen die voeren
          nen zijn voor het vangen van meer grote   lies niets met dressuur te maken had, maar   stapje voor zijn.   of niet! Al voert iedereen al maar twee kilo-
          vissen. Een goed aas kan je alleen maar sa-  dat grote karpers een voorkeur hadden voor   gram in de week, alles is beter dan instant
          menstellen door veel vis te vangen en erva-  zacht aas en dat de flavouruitwaseming er   Voorvoeren dus  onze wateren kapot te vissen.   THE PLACE TO BE
          ring. Zo veronderstel ik ook dat aas dat voor- eigenlijk voor niets tussen zat.   Ook voorvoeren is zo belangrijk in onze vis-  Karpervissen is geen hobby om elkaar tegen
          geweekt is, hier bedoel ik mee en dan moet          serij, vroeger deed iedereen dit en we vin-  te werken als we samen werken gaan we
          ik even terug in de tijd gaan naar de jaren   Praktijktest  gen en bleven vangen. In vele artikelen en   met z’n allen beter vangen!
          ‘80. Waar we toen als enigen onze boilies 2   Ik zou mezelf niet zijn als ik dit allemaal   boeken heb ik geschreven hoe belangrijk
          dagen lieten voorweken in het water waar   niet zou uittesten. Wat jaren in de ‘80 niet   voorvoeren is, niet alleen voor onze vangs-
          we in visten. De gedachte hierachter was   gebeurde. We waren zo slim niet en dach-  ten, maar ook voor de karper zelf. De vele   Eddy Sterckx  VOOR IEDERE
          dat karpers, die de klappen van de zweep   ten zover niet na over wat en hoe? Ik begon   betaalwateren zijn hier een mooi voorbeeld
          kenden alleen nog maar aas aten dat lan-  van dezelfde mix, met dezelfde hoeveelheid  van: er wordt dagelijks gevoerd en dagelijks
          ger in het water lag en waar de flavours uit-  flavour twee boilies te maken, een harde   gevangen, kijk maar eens naar onze wa-
                                                                                                                                      KARPERVISSER
          gelekt waren en zachter geworden was door  en een zachte versie. De harde werd twee   teren waar dagelijks vissers zitten die niet
          wateropname. De vissen zouden het ver-  dagen voorgeweekt zodat deze zachter en   voeren. Het Kempisch Kanaal is hier een









                                                                                                                           ALLE A-MERKEN ONDER 1 DAK


                                                                                                                           KORDA, MAINLINE , CC MOORE , STICKY BAITS , FOX , NASH .....





                                                                                                                                          500 VIERKANTEMETER







                                                                                                                                      PARKING VOOR DE DEUR







                                                                                                                              Beringersteenweg 108 bus 2 - 3550 Heusden Zolder
                                                                                                                                                 011 42 44 37 - www.carplevel.be

                                                                                                                                           Volg ons ook op Facebook en Instagram


          54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59