IMG_3855
dank aan Friends of Carp voor de vele foto’s

Ligging: Moerbeke-WaasIMG_3847

Adres:

Kruisstraat 76

9180 Moerbeke

Grootte: 33,1 ha

Vistijd: 24 uur/24 uur. Geen gesloten tijd.

Moeilijkheidsgraad: ***

IMG_3856 IMG_3845


Te midden van de landelijke streken op de grens van Oost-Vlaanderen met het Nederlandse Zeeland, ligt een prachtig, door waterkeringen omzoomd gebied. De Rode Sluis maakt deel uit van die polders.

De Rode Sluis is een prachtig krekencomplex in de grensgemeente Moerbeke. Het bestaat uit 3, met elkaar (door grote buizen) in verbinding staande waters. Verderop ligt er nog een vierde kreek, die ook bij het complex hoort. De totale wateroppervlakte bedraagt ruim 33 hectare.

De eerste kreek is met een lengte van 850 meter en een breedte tot 125 meter meteen de grootste plas. De middelste kreek wordt gekenmerkt door een aantal eilandjes en de laatste kreek is het kleinste broertje van de 3. Het hele gebied wordt omgeven door een lappendeken van velden en weilanden, waardoor je als natuurliefhebber steeds het gevoel hebt ver weg te zijn van dagdagelijkse drukte.

De kreken vormen de thuis voor heel wat vissoorten. Naast de courante witvissoorten, snoek, baars en paling, huist er ook een mooie populatie karpers waarvan schubkarper de hoofdmoot vormt. De geijkte uitdrukking ‘noblesse oblige’ indachtig, is het dan ook een leuke bijkomstigheid dat de schub ‘Tweebuik’ de topvis is van de Rode Sluis.

Toen de uitbaters van Het Polderhuis na bijna 17 jaar besloten hun werkzaamheden te stoppen, kwam ook de pacht op de hengel- en oeverrechten vrij.  Per 1 juli 2016 wordt deze pacht, door het Polderbestuur, toegewezen aan de Vereniging van Belgische Karpervissers vzw. Als vereniging maken wij ons sterk dat, zoals dat op alle door ons beheerde waters geldt, iedereen die op de Rode Sluis wil vissen welkom blijft. Of je nu roofvisser, witvisser of karpervisser bent! Bovendien zijn termen als water- en visstandbeheer ons niet vreemd zoals de meesten hopelijk wel weten. Ook hier willen we middels een doordacht en evenwichtig beleid werk van maken.

De in 2013 opgerichte vriendengroep ‘Friends of Carp’, die al jaren de Rode Sluis als thuisbasis heeft, blijft gelukkig actief op de kreken. Hun ‘Duo Carp Competition’, de jaarlijkse hoogmis voor de Friends of Carp, zal dan ook elk jaar opnieuw plaats vinden.

IMG_3854


Informatie visserij en vergunningen op de Rode Sluis.

1. Elke hengelaar dient zich het juiste visverlof  (klein of groot) van het Vlaams Gewest aan te schaffen.
De houder moet zijn  vergunning nummer invullen of een fotokopie invoegen
op het formulier zodat de aanvragers in orde zijn met regels met de Kreken vergunning.
2. Een bijkomende vergunning om te hengelen op de kreken van de Rode Sluis wordt na het invullen en verzenden van het inschrijfformulier op de VBK-site gratis verstrekt, indien de kandidaat-hengelaar zich akkoord verklaart met het bijkomend reglement/gedragscode.
Iedereen die een vergunning aanvraagt moet in het bezit zijn van een groot of klein Vlaams visverlof.

Vanaf 1 juli 2016 is een bijkomende krekenvergunning ‘VBK Rode Sluis’ verplicht. Dit kan via Vergunning Rode Sluis. Deze vergunningen zijn geldig van 01 januari t/m 31 december van ieder kalenderjaar, en dienen dus jaarlijks hernieuwd te worden.

IMG_3849


Lokale verantwoordelijken Rode Sluis

Voorzitter: Frans Weemaes
Christophe Van Rumste (verantwoordelijke VBK – Afdeling Rode Sluis)
Rony Muylaert (secretaris – penningmeester)
Christophe Van Rumste ( viswachter-opzichter)
Jurgen Verschueren (viswachter – opzichter)
Kevin Vinck (viswachter – opzichter)
Buytaert Patrick (viswachter-opzichter)
Rappi Istvan   (viswachter-opzichter)
Dirk Heirman (viswachter-opzichter)
Rudiger Van Bocxlaer (viswachter-opzichter)


Voor u start met vissen, lees a.u.b. goed en aandachtig het reglement!

Download reglement Rode Sluis.


lange spiegel rode sluis
IMG_3853
IMG_3848

P1020434

P1020313

P1010033

Om een vergunning voor de Rode Sluis te bekomen, klik je op de link hier.