De Heyvissers

In Vlaanderen zijn er ook een aantal clubs die er bewust voor kiezen om collectief aan te sluiten bij VBK. Zij erkennen het belang van onze karperfederatie en door een lidmaatschap van de club in kwestie zijn alle leden ook meteen lid van VBK.
Een aangesloten club behoudt haar autonome werking, weliswaar in de geest van de normen en waarden van VBK!

DE HEYVISSERS

De Heyvissers is een hengelsportclub met als thuiswater ‘De Heylakker’ te Maasmechelen. Deze plas doet dienst als surf- en zeilwater, en ook de Heyvissers zijn op het water actief. Het is een besloten club met een beperkt aantal leden, mede door het feit dat er meerdere groepen watersporters actief zijn op de voormalige grindkuil. De voorzitter is Theo Pustjens, een VBK-lid van het eerste uur.

De club werd opgericht in 1995, toen De Heylakker er nog onbevist bij lag. De zeil en surfclub was er wel reeds heel wat jaren actief. Deze club had in het verleden een aantal problemen gehad met vissers en had een visverbod ingevoerd. Na een aantal lange gesprekken heef Theo deze club kunnen overtuigen van het feit dat een positieve en constructieve samenwerking van vissers met andere waterrecreanten mits het in acht houden van een aantal belangrijke zaken perfect tot de mogelijkheden behoorde. Het gevolg was de start van een mooie samenwerking, die tot op heden voor alle partijen alleen maar voordelen oplevert!

Ook het visbestand op de Heylakker was destijds niet interessant. Er zat geen evenwicht in de vispopulaties en ook werd de snoek er illegaal onttrokken door stropers. Door die slechte omstandigheden waren de meeste vissers niet geïnteresseerd in het water. Doordacht visstandbeheer met medewerking van een aantal gedreven hengelaars heeft ervoor gezorgd dat de Heylakker momenteel wordt bevolkt door een prachtig visbestand. Wanneer we de karper-roofvis- en witvispopulatie objectief bekijken, kunnen we stellen dat de plas bij de top van sportviswaters in de Benelux gerekend kan worden!

Heyvissers 02