SKP-nieuws februari 2016

by Muylaert-Rony
1.532 views
Het is alweer februari, wat gaat het snel. Alle clichés kloppen wat ouderdom en tijd betreft. Een jaar verstrijkt sneller met het ouder worden. Een minuut blijft een minuut, een uur een uur en een dag een dag. Enkel je gevoel zegt je dat het sneller lijkt te gaan.Februari brengt, naast een minimum aan dagen een portie carnaval, ook de traditionele cijferparade wat betreft de uitzettingen van jonge karpertjes op de Vlaamse openbare waters die ons gewest rijk is. Laten we maar ‘ns beginnen met die karrenvracht aan feiten!LimburgIn Limburg ging er opnieuw, verspreid over de verschillende stukken van het AK, in totaal 1000 kilogram K1/K2 te water. Mijn betoog om deze hoeveelheid te halveren bracht geen zoden aan de dijk, maar in principe had onze bioloog gelijk. Het was een vraag die enkel was gebaseerd op gevoel en op ‘van horen zeggen’. Ik hoor namelijk her en der dat de vangsten van karper op dit in een niet eens zo ver verleden beenharde water, de laatste jaren wat makkelijker verlopen. De foto’s en beschrijvingen van de jonge vissen doen bovendien sterk vermoeden dat het in vele gevallen over de recent (de laatste 5 jaar) uitgezette jaarlingen van Oost-Europese komaf. Het uitzetten van K1 brengt dus wel degelijk zoden aan de dijk, al is het m.i. een hiaat dat er nooit voor de kaart ‘monitoring’ is gekozen. Misschien ligt hier een kans voor de nieuwe Limburgse visserijbioloog Yseboodt? De toekomst zal het ons leren. De relatie VBK – Yseboodt is alvast optimaal!
Antwerpen
In Antwerpen werd ook op het Albertkanaal zo’n 200 kilogram jonge karper te water gelaten.

 

 

 

Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen is het keer op keer vruchten plukken van de goede samenwerking tussen bioloog, PVC en hofleverancier Corten. Op alle waters die afgelopen najaar mochten delen in de vreugde gingen prachtig beschubde spiegels te water. Corten slaagt er namelijk in om handgeselecteerde spiegels te bekomen waar vissers van watertanden!Op Provinciaal Domein ‘t Leen in Eeklo, waar Tony Boes verantwoordelijk is voor de registratie van de terugvangsten, zwemmen er anno 2016 weer 14 visjes meer.

In het kader van herstelbepotingen vonden er ook 68 jonkies een nieuwe thuis in de Schelde, en als onderhoudsuitzetting kreeg ook de Gentse Watersportbaan 56 spiegeltjes geleverd. De Leie, ten slotte, mocht 90 nieuwelingen verwelkomen.

 

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen mocht ook De Leie zich verheugen op 135 kilogram spiegelkarper. In tegenstelling tot het Oost-Vlaamse stuk rivier, leverde hier Bynens de pootvis.

Na het verzamelen van HVR en het analyseren hiervan, bleek dat ook het kanaal Kortrijk-Bossuit een zetje in de rug verdiende. Soms moet je de natuur een handje helpen. In die optiek besloot de visserijbioloog om hier 125 kg spiegel te water te laten. Een mooi begin van een nieuw SKP, want dat liep er op dit kanaal nog niet. Ook volgend jaar zal dit kersverse SKP een vervolg krijgen.

 

 

 


Vlaams Brabant 

In Vlaams Brabant, ten slotte, vond op de Leuvense Vaart een laatste van 3 uitzetting plaats, en ging men op het Zeekanaal een tweede keer aan de slag. Hiermee is ons indrukwekkend rondje van Vlaanderen rond. Wat mogen we ons als karpervisser uniek voelen. Samen met de verschillende visserijbiologen bewijzen we keer op keer dat hengelsport, wetenschap en goed, evenwichtig beheer perfect samen gaan!

 

De volgende artikels voor u

error: Inhoud van site is beschermd !!