SKP-nieuws augustus 2015

by Muylaert-Rony
781 views

Dit stuk verscheen in het VBK Magazine van augustus 2015.

Dendernieuws

Begin maart kreeg ik een berichtje van mijn neef Daan dat hij samen met zijn vaste Dendermaat Joris naast een stel schubjes ook een klein spiegeltje had gevangen. De foto’s waren wat flou, want in het donker genomen met een GSM, maar op het eerste zicht zou dit wel eens een SKP-kandidaat kunnen zijn.

Een korte check (er zijn maar een paar handenvol spiegels uitgezet op de Dender naar aanleiding van een belangrijke sterfte) toonde dat het inderdaad om de ‘32’ ging! Het visje was wat schubben kwijt door een paar heftige Denderwinters en wie weet al wat heftig geknuffel tijdens de paai, maar de match was overduidelijk.

Twee sluispanden lager dan zijn uitzetting in november 2010 en ongeveer 3 kilo zwaarder zorgt de ‘32’ ervoor dat het aantal terugmeldingen van de Dender op slag verdubbeld wordt! Van de in totaal 35 uitgezette en gefotografeerde visjes in 2008 en 2010 zijn er tot nu al 2 terug gemeld.

De ‘32’, het visje was wat schubben kwijt door een paar heftige Denderwinters en wie weet al wat heftig geknuffel tijdens de paai, maar de match was overduidelijk.

Joris en Daan schatten dat ze de laatste jaren ongeveer 100 korte Dendersessies achter de rug hebben met circa 300 gelande karpers, voor het merendeel schubs, vooraleer ze deze speciale rakker konden prikken.

Misschien volgen er in de komende maanden/jaren wel meer terugmeldingen.

De groei van de visjes gaat zodanig traag dat ze nu pas de kaap van 4 kg ronden en dus beter vangbaar worden met onze lompe montages. Het wordt ook duidelijk dat de karpers op de Dender het niet makkelijk hebben. De regelmatig hoge waterstanden en een goed (wit)visbestand zorgen ervoor dat de visjes wat trager groeien dan we
gewoon zijn op onze kanalen en zeker op afgesloten wateren. Dit toont ons ook dat Denderkarpers van meer dan 10 kg zwaar, heel waarschijnlijk méér dan 15 jaar oud zijn.

Maarten Roegiers

Uitzettingen Oost-Vlaanderen

Dit najaar gaan er weer uitzettingen van spiegelkarper door in Oost-Vlaanderen.

Op het herbepotingsplan 2015 is voorzien:
– 90 kg voor de Watersportbaan
– 135 kg voor de Leie
– 20 kg voor het Leen in Eeklo
– 130 kg voor de Boven-Schelde

De volgende artikels voor u

error: Inhoud van site is beschermd !!