Vissterfte Rode Sluis

Beste hengelaars,

De voorbije weken waren er regelmatig dode vissen te zien op de kreken van de Rode Sluis.
We zien allemaal met lede ogen deze sterfte aan. Er is voortdurend overleg tussen Alain Dillen, de visserijbioloog, het VBK, en de lokale beheerders. Het feit is dat het consequent afscheppen en begraven van de dode vissen het enige is dat er op dit moment kán gebeuren. De lokale mensen doen dit telkens a la minute en verdienen alle lof voor hun inzet. Het is geen lolletje om bij deze hoge temperaturen kadavers van dode vissen op te halen.

Daar de sterfte zeker geen gevolg is van veranderingen in het biotoop (zuurstof, veranderende pH, …) is ingrijpen niet mogelijk. Een dode karper laten ontleden is zinloos, enkel een levende karper opofferen zou resultaten kunnen geven. Maar ook die zaak is relatief. Elke karper is latent drager van khv (lentevirus), dus dat je dat zal vinden is een zekerheid van 100 procent. Bovendien kan je tegen de sterfte die momenteel heerst niets beginnen. Volgens Rudi (visserijbioloog Antwerpen en Limburg) zijn er in de provincies ook veel dode en vooral grote vissen gemeld op verschillende plaatsen. Alain en Rudi denken daarom dat de temperatuur er voor iets tussen zit. Het zijn bijna overal karpers en soms ook grote snoekbaarzen die boven komen drijven, bij heel wat vissen zit de buik dik van het kuit. Het is lang koud geweest, en dan plots een week met een aantal dagen van 28°, dat is waarschijnlijk te veel geweest voor vissen die net uit de winter komen en traag op gang moeten komen en krachten opdoen voor de paai. Daarmee sluiten ze een virale uitbraak op sommige waters natuurlijk niet uit, het kan op sommige waters perfect een combinatie van de twee zijn geweest.

Als er inzake visstandbeheer gedurende vele jaren niets meer is gebeurd (op de RS zeker 10 jaar), en er volgt dan een uitzetting, dan is het risico op een sterfte van de zwakkere vissen altijd aanwezig. Het valt op de Rode Sluis ook op dat het vooral slankere schubs zijn die sterven. Duidelijk eenzelfde ‘verwilderd’ ras dat een zwakkere weerstand heeft.

Visstandbeheer is een werk van lange adem en van jaarlijkse opvolging, dus die weg moeten we blijven bewandelen. Alain Dillen gaat op het voorbereidend overleg ‘herbepotingsplan 2019’ aan de visserijcommissie van Oost-Vlaanderen voorstellen om een verhoogde uitzet van spiegelkarper te doen op de Grote Kreek en put 2. Dat overleg gaat in augustus door. Dat is de enige manier om een deftig en langdurig karperbestand op te bouwen en een goede hengeltoekomst tegemoet te gaan.

In tussentijd blijven we de situatie op de voet opvolgen, en verwijderen we dode vissen zo snel mogelijk. Daarmee voorkomen we dat er nog zwaardere problemen ontstaan.

Wat kunnen jullie hengelaars zélf doen?
• Blijf ons jullie hengelvangstregistraties bezorgen. Ook nulvangsten zijn waardevolle informatie voor ons. De visserijbioloog en de Provinciale Visserijcommissie gebruiken deze info om een zo goed mogelijk op maat gemaakt bepotingsplan op te stellen. Het is dus ook in jullie voordeel om zo goed mogelijk correcte hengelvangstregistraties in te dienen;
• Nadat je ergens gevist hebt, of het nu in de Rode Sluis of elders is: droog zorgvuldig jullie materiaal, vooral schepnet en onthaakmat. Zo voorkom je verspreiding van virussen en bacteriën tussen hengelwateren.