Een krachtig signaal voor karperdieven!

De afgelopen dagen ontvingen al onze leden het nieuwe VBK-magazine. In het voorwoord van Mark Hoedemakers wordt een overwinning op de illegale karpertrafiek in eigen land belicht. Bij deze plaatsen we deze blijde boodschap ook op onze site. Omdat het een statement is. Een precedent! Zeg het voort en hou mee de vinger aan de pols! 

“Bam! In the face!” Het was in juni 2014 op het WK voetbal dat Robin van Persie met een uiterst onconventionele kopbal de aansluitingstreffer scoorde tegen Spanje. Commentator Jack van Gelder werd net niet gek. Dat zou hij in het verdere verloop van de wedstrijd wel worden. Het werd 1-5 in het voordeel van Oranje. Soms zit quasi alles mee.

Sinds die dag bedien ik me zelf ook wel ‘s van die gevleugelde woorden van Jack. Als ik bijvoorbeeld scoor tijdens een wedstrijdje met leerlingen. ‘t Maakt niet uit in welke sport. “Bam! In the face,” bekt namelijk heerlijk in meerdere gevallen. Aan het einde van de voorbije winter ontglipte me het zinnetje ook ‘n keer niet-sport-gerelateerd. De sportvisserij scoorde de aansluitingstreffer tegen een sujet dat karper versleepte van het Meer van Rotselaar naar zijn privaat putje in Holsbeek. Illegaal, of wat had u gedacht? Dimitri Fannes trapte deze wedstrijd af, speelde de bal naar VBK, waarop wij op onze beurt met het ANB een één-tweetje opzetten. ANB verdeelde vervolgens het spel, stuurde twee van hun aanvallers diep waarop eentje van hen de bal pardoes op het hoofd van Dimitri Fannes schilderde. 1-1 op het rekest. De winning goal zou snel volgen. En waarom mogen we niet hopen op een monsterscore, tijdens de jaren die volgen zullen? Dit is namelijk met recht en reden een mijlpaal te noemen. Niet meer achtervolgen, achter de feiten aan lopen. Neen: vol overgave scoren en een krachtig signaal de (karper)wereld in sturen! Wie nog illegaal karper versleept van openbaar water naar privaat water, riskeert op basis van bewijzen in de vorm van foto’s en een getuigenis eindelijk gerechtelijke vervolging. Het voorbeeld, het precedent zo u wil, is gesteld. En hoe!

Het meer van Rotselaar

Het was al langer de onderlinge afspraak tussen ANB en VBK dat wanneer er harde bewijzen op tafel kwamen van de net geschetste vistrafiek, er een klaar en duidelijk stappenplan zou worden gevolgd. VBK (en/of een van haar leden) moet eerst en vooral de nodige bewijsstukken leveren in de vorm van beeld en tekst. Cruciaal hierbij is dat het simpelweg aanleveren van die stukken niet voldoende is. Je moet als visser bereid zijn om (in het slechtste geval) te getuigen onder ede. ANB stuurt namelijk natuurinspecteurs, gewapend met deze informatie, op pad om de betrokkene(n) hiermee te confronteren. In deze situatie viel die betrokkene al snel door de mand, gezien de bewijslast overduidelijk was. Hij stemde dus maar al te graag vlotjes in met een afvissing van zijn domein, waarna de herkende karpers opnieuw terug naar Rotselaar gingen. Vangsten in de toekomst die worden gematcht, moeten ook stante pede terug naar het water van herkomst. Natuurinspectie zal hierop toezien. Mocht een vissendief in een ontkenningsfase schieten en alles behalve medewerking verlenen, dan wordt er een gerechtelijke procedure gestart, waarbij die persoonlijke getuigenis(sen) vervolgens noodzakelijk zijn. Geen bla bla, meteen boem boem!

Een krachtig signaal voor zij die hardnekkig karpers blijven verplaatsen voor eigen voordeel!

Als je de procedure een keer vanop een afstandje bekijkt, is het logisch dat er de nodige munitie moet zijn om gericht te kunnen schieten. We zouden nogal een mal figuur slaan als we met het eerste het beste indianenverhaal bij ANB zou aankloppen, om gezellig samen enkele broodjes aap te smeren. Nee, VBK zal in elk geval haar verantwoordelijkheid nemen, maar dat moeten zij die de nodige vaststellingen doen ook. Het mag duidelijk zijn dat het vanaf nu als een paal boven water staat: in Vlaanderen kunnen we samen een ijzersterk front vormen tegen zij die met vissen uit openbaar water sleuren naar privaat water, louter uit eigen belang. Die digitale schandpaal mag voor heel wat vissers wel een geliefkoosd marteltuig zijn, feit is dat je er niks mee koopt en dat tijd alle wonden heelt. Dit is een overwinning van het team, en ik ben oprecht dankbaar dat Dimitri zijn nek heeft uitgestoken in het belang van de goede zaak. Ik gun je een prachtig seizoen, makker. Of weet je: maak er maar 5 prachtige seizoenen van!

Mark Hoedemakers